Kielikylpy-yhdistys haluaa nostaa viestinnässään esiin sitä upeaa työtä, jota kielikylpyopetuksen parissa Lauttasaaressa tehdään. Pyysimme päiväkoteja ja koululuokkia kertomaan kuulumisiaan tekstein ja kuvin ja välittämään samalla inspiraatioita kollegoillekin. Me kielikylvystä kiinnostuneet pääsemme kurkistamaan ruotsinkielisen opetuksen arkeen kielikylpypolun eri vaiheissa.

Seuraavaksi Kielikylpy näkyväksi -sarjassa terveisiään kertoo yksityinen päiväkoti Språkbadet Sälen. Se toimii Lauttasaaren kirjaston kanssa samassa rakennuksessa Pajalahdentiellä. Sälenissä on kolme kielikylpyryhmää Kanit, Siilit ja Delfiinit.

Kanit oppivat ruotsia ”sakta men säkert”

Kaneissa ovat päiväkodin pienimmät eli nelivuotiaat. Ryhmässä on tänä syksynä seitsemän lasta ja heidän kanssaan opettajat Anni ja Senja. “Kaneille kuuluu hyvää, he löytävät vielä oman paikkansa ryhmässä ja Sälenissä. Kanit ovat innostuneita oppimaan ruotsia ja he oppivat ”sakta men säkert”. Kanit maistelevat ruotsinkielisiä sanoja enemmän kotona kuin Sälenissä. Retkipäiviä odotetaan innokkaina.” Kanien teemoina ovat olleet: Jag och kompisarna, Jag och vår gemenskap sekä Höst, färger.

Siileillä on teemana kaveruussuhteet ja sosiaaliset taidot

Viisivuotiaat ovat Siili-ryhmässä. Heitä on tänä syksynä yhdeksän ja opettajinaan Juana ja Sonja. Siilien syksy alkoi tutustumisella uusiin ryhmäläisiin leikkien, liikkuen ja laulaen. Siileille ovat rutiinit tärkeitä arjessa. Päivittäin käydään läpi päiväohjelma ja viikko-ohjelmaa. Keskustellaan vuodenajoista ja lähiympäristöstä. Mina kompisar -teemalla harjoitellaan sosiaalisia taitoja keskustellen tunteista ja ystävyydestä varsinkin perjantaisin, jolloin on ”Kompisdag”. Satujen ja leikkien kautta mietitään, miten olla hyvä ystävä ja miten toimia oikein ryhmässä. Linda Palmin ja Lisa Sollenbergin ”Tio små kompisböcker” ovat ahkerassa käytössä. Siilit nauttivat myös viikottaisista Skogsmulle-retkistä Myllykallion luonnossa. Olemme leikkineet mm. Är Mulle hemma, Kom mina Mullebarn, metsäbingo, Mullerasteja ja värikarttaa.

Marja Rönneberg palasi Delfiinien esiopettajaksi

Sälenissä on tänä syksynä 12 esioppilasta Delfiinit-ryhmässä. Syyslukukausi alkoi lupaavasti. “Saimme joukkoomme kolme uutta esioppilasta, jotka ovat löytäneet hyvin paikkansa ryhmässä.”

Pitkän uran Lauttasaaren kielikylpyopetuksen uranuurtajana tehneen ja Sälenin perustaneen Marja Rönnebergin oli tarkoitus jäädä ansaitulle eläkkeelle tänä syksynä. “Saimme elokuussa myös uuden esiopettajan Emilian, joka hoiti myös Sälenin johtajan tehtäviä. Hänelle kuitenkin tarjottiin töitä entisestä tutusta työpaikasta ja niin olimmekin yllättäen ilman esiopettajaa ja johtajaa. Johtajan paikka on ollut uudelleen haussa, mutta ruotsinkielistä johtajaa, jolla olisi myös esiopettajan pätevyys, on vaikea löytää.” Niinpä Marja palasi eläkkeeltä esiopettajaksi, kunnes seuraaja löytyy ja Delfiineissä toiminta jatkuu nyt entiseen hyvään tyyliin Bettanin ja Marjan ohjauksessa.

Delfiinit haluavat oppia lukemaan ja kirjoittamaan

“Delfiinit ovat Lapsen esiopetuksen oppimissuunnitelma -keskusteluissa toivoneet vapaata leikkiä sekä ulkona että sisällä. He ovatkin taitavia leikkimään isommissa porukoissa. Skogsmulle-retket kuuluvat viikkorytmiin.

Delfiineillä, kuten muillakin ryhmillä, on ollut Capoeiraa elo–lokakuussa. Delfiinit ovat toivoneet myös lisää taidetta ja askarteluja. Hienomotoriikkaa harjoittelemme myös sinisiin ruutuvihkoihin, kun piirrämme niihin aakkosia ja numeroita. Delfiinit haluavat oppia lukemaan ja kirjoittamaan. Kielen vahvistamiseksi teemme Läslek-tehtäviä ja olemme tilanneet myös Karin Danielssonin ”Ugglebok”- tehtäväkirjat.

Kielen oppimista vahvistavat myös teemoihin liittyvät päivittäiset lorut, riimittelyt ja laulut. Esioppilaat pitävät myös matematiikasta ja heillä onkin omat matematiikkakirjat ”Matte med Ficke och Lillis”.

“Delfiinien teemat muodostuvat pitkälti esioppilaiden mielenkiinnon kohteista. Käymme Leops-keskustelut loppuun ja katsomme yhdessä mitä puuhastelemme syyslukukauden aikana. Tähän mennessä Delfiineissä on käsitelty teemoina: Jag – kroppen, Goda vanor – gott beteende, Årstiderna – hösten, Olika träd – färgerna.”

Kevään etäopetusjaksolla kierrettiin kotisaarta munajahdissa

Koronarajoitusten vuoksi emme ole päässeet matkustamaan julkisilla kulkuvälineillä, joten silakkamarkkinat, syysretki Paloheinään sekä teatteri- ja museoretket jäävät odottamaan parempia aikoja.

Kevään etäopetusjaksolla päiväkodista tuli kotiin joka viikolle omat tehtäväkirjeet. Niiden lisäksi järjestettiin kokoontumisia zoomissa.

Kevään suosituimpia tehtäviä oli pääsiäisviikon munajahti. Sälenin henkilökunta oli edellisenä päivänä kätkenyt munia ympäri Lauttasaarta ja lapset perheineen olivat vihjeiden perusteella niitä etsineet. Munan löytäjä kirjoitti munaan etunimensä ensimmäisen kirjaimen ja jätti sen paikoilleen seuraavankin löydettäväksi. Osa vanhemmista oli kertonut, että tehtävän parissa oli mennyt kevyesti kolme tuntia ulkoillessa ympäri saarta samalla Lauttasaaren nähtävyyksiin yhdessä lapsen kanssa tutustuen.

Tutustu Sälenin toimintaan myös osoitteessa: www.salen.fi

Lisää kuvia Sälenistä Instagramissa.