1.

Kielikylpy-yhdistys haluaa nostaa viestinnässään esiin sitä upeaa työtä, jota kielikylpyopetuksen parissa Lauttasaaressa tehdään. Pyysimme päiväkoteja ja koululuokkia kertomaan kuulumisiaan tekstein ja kuvin ja välittämään samalla inspiraatioita kollegoillekin. Me kielikylvystä kiinnostuneet pääsemme kurkistamaan ruotsinkielisen opetuksen arkeen kielikylpypolun eri vaiheissa.

Lokin kielikylpyryhmässä on 21 lasta

Ensimmäisenä terveisiään kertoo Puistokaarella sijaitseva Helsingin kaupungin Päiväkoti Lokki, jossa on kielikylpyryhmä muutoin suomenkielisen päiväkodin yhteydessä. Lokin kielikylvyn aikuiset Minttu, Nina ja Heidi kertovat, että kielikylpyryhmä Delfiineissä on tänä syksynä 21 lasta, joista 12 on eskarilaisia.

Viime kevään etäopetusjaksolla kotioloissa ruotsin kieltä ei päässyt tietenkään kuulemaan samalla tavoin kuin päiväkodissa normaalisti. “Kevään koronan vaikutukset näkyvät Delfiineissä erityisesti eskareissa, joiden kielitaidossa on selvä notkahdus aikaisempiin vuosiin verrattuna. Kevään pitkä kotonaoloaika on vaikuttanut kielen kehitykseen, jota paikkaillaan nyt kertaamalla sanastoa.”

Kahden päiväkodin esikoululaiset tutustuvat toisiinsa

Hyvä yhteistyö saaren kielikylpypäiväkotien kesken jatkuu ja eskariryhmät pääsevät myös tänä vuonna tutustumaan toisiinsa ennen kouluun siirtymistä. “Ensi viikolla meillä on Sälenin esikoululaisten kanssa ensimmäinen yhteistapaaminen Lokin takapihalla, jossa leikitään  namnstafett, Kolikok, naturbingo ja tapaamisen päätteeksi syödään pienet eväät. Yhteistapaamisia on varmasti tässä syksyn aikana noin kerran kuussa ulkoilun merkeissä. “

Kielikylvyn esikoululaiset ovat perinteisesti päässeet vierailemaan koulussa vuoden mittaan, tutustuneet pihaan ja tiloihin sekä tavanneet opettajankin toukokuussa. Onneksi epidemia ei näyttäisi kokonaan tulevan esteeksi ja yhteistyö myös Lauttasaaren ala-asteen koulun kanssa jatkuu. ”Yhteistyötapaamiset koulun kanssa tapahtuvat myös ulkotiloissa noin kerran kuukaudessa ja ensimmäisestä tapaamisesta on jo sovittu.”

Delfiinit kertovat kuulumisiaan reippaasti kahdella kielellä

3.

“Hur har förskolan börjat?

A, 6 år: Bra har förskolan börjat! Uppgifter är roliga!
A, 6 år: Bra! Jag tycker om att göra förskoleuppgifter och leka med plusplus.
R, 6 år: (näyttää peukku ylös) Tehtävät hauskinta!

Hur har språkbadet börjat?

4.

T, 5 år: Se on ihan hauskaa! Vaikealta on tuntunut se kun, te puhutte ruotsia. Kivaa, kun olen saanut uusia kavereita.
L, 5 år: Jätte kiva! Roligast är att leka med kompisen. Vuxna är snälla.”

Terveisiä myös kielikylvystä kiinnostuneille uusille perheille

“Toiveita tuleville kielikylpijöille, jotka harkitsevat kielikylpyä erittäin vahvana suosituksena tutustukaa kielikylpyyn opetusmetodina ja johonkin päiväkotiin ennen valintaa. Kielikylpy vaatii suurta vanhempien panostusta ja ei ole vain hetken päähänpisto. Se vaikuttaa lapsen ja vanhempien elämään monta vuotta eteenpäin, mutta antaa myös paljon!”

Kuvatekstit:

1. Sjung och rita, jossa kuunnellaan lauluja ja piirretään lauluista on ollut tänä syksynä mieluinen tapa aloittaa toimintavuosi.

2. Eväsretket ovat tämän syksyn huippujuttu, koska metrolla tai bussilla ei suositella matkustettavan koronatilanteen vuoksi. Raikas ulkoilma, ihanat Lauttasaaren maisemat inspiroivat lapsia ja liikunnalliset hyödyt kävelyn, kiipeilyn ja metsässä liikkumisen kautta tulevat kuin vahingossa.

3. Liikuntahetkillä mietimme aina myös ruotsin kielen sanastoa ja miten sitä voi kehittää, jotta lapset saavat rikkaan sanaston ennen kouluun siirtymistä.

4. Lokin suurella, upealla pihalla lapset keksivät helposti mukavaa puuhaa esim. syksyn lehdistä voi tehdä kaunista taidetta.

Tutustu Päiväkoti Lokkiin myös sivulla: https://www.hel.fi/varhaiskasvatus/fi/paivakodit/lokki