Lauttasaaren kielikylpyyhdistyksen tarkoituksena on edistää kaksikielisyyden, erityisesti suomenkielisten lasten ruotsin kielen vuorovaikutustaitojen kehittymistä. Yhdistys toimii saarella linkkinä kielikylpyperheiden, päiväkotien ja koulun välillä.

Haemme avustuksia ja tukea eri tahoilta ja avustukset kanavoimme saaren kielikylpypäiväkotien ja koulun kielikylpyoppilaiden hyväksi, esimerkiksi stipendien, kirjamateriaalin ja retkien tukemisen muodossa.

Yhdistyksen jäseneksi voi liittyä maksamalla 25 euron jäsenmaksun tai kannatusjäsenmaksuna vähintään 50 euroa. Jos et vielä ole jäsen, niin liity mukaan ja tuet lapsesi kielikylpypolkua ja tutustut muihin kielikylpyperheisiin. Tervetuloa mukaan toimintaan, syyskokous pidetään torstaina 28.11.2019 klo 19.00 ravintola Blue Peterissä!

Edellisenä vuonna jaoimme avustuksia yhteensä 4 860 euroa ja tänä vuonna avustuksiin on budjetoitu 3 500 euroa. Yhdistys on viime vuonna saanut apurahoja mm. Tre Smeds –yhdistykseltä, Svenska Folkskolans vänneriltä ja Lauttasaaren säätiöltä.

Viime keväänä myönsimme tukea kielen oppimiseen yhteensä 1 225,50 euroa  Sälenille, Lokille ja Lauttasaaren alakoululle. Kirjan ja Ruusun-päivänä 23.4.2019 jaoimme lahjoituksia ruotsinkielisten kirjojen hankkimiseksi Lauttasaaren ala-asteelle, Lauttasaaren yhteiskoululle ja kielikylpypäiväkodeille Bamse, Lokki ja Sälen. Lauttasaaren kielikylpy-yhteisöt voivat hakea meiltä tukea hankkeisiin tai esimerkiksi kulttuurimatkoihin kielikylpyoppilaille. Stipendejä jaamme vuosittain riippumatta avustushakemuksista.  Viime keväänä kevätjuhlassa kielikylpyoppilaille jaettiin stipendejä yhteensä 390 eurolla.

Lisäksi olemme ottaneet aktiiviesti kantaa kielikylpyyn liittyviin asioihin. Kielikylpy-yhdistys lähetti helmikuussa kannanoton Helsingin kaupungille kielikylpijöiden tasavertaisten kielenopiskelumahdollisuuksien turvaamiseksi. Kannanottoon tuli vastauksia kouluilta ja toimialajohtaja Liisa Pohjalaiselta. Hallituksemme jäsen Mira Huusko keskusteli asiasta myös Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan järjestämässä kielikylvyn kielivalintojen kuulemistilaisuudessa helmikuussa. Kaupunki on nyt tehnyt päätökset asiasta (5.11.2019) ja myös kielikylpyoppilaille mahdollisuus kolmeen kieleen säilyy.

Syyskuussa otimme kantaa Lauttasaaren kielikylpyoppilaiden sisäänottomäärien koordinoinnin puolesta ja saimme aikaan hyvän keskustelun Lauttasaaren ala-asteen rehtorin Satu Hakulisen ja päiväkotien välillä. Tämä liittyy siihen, että kielikylpyluokkien oppilaaksiottokriteereissä tapahtui muutosta sisarusperusteen osalta. Ja oppilaaksiottokriteereissä on maininta siitä, että kaikki kielikylpypolulla aloittaneet tulee ottaa kouluun kielikylpyopetukseen. Vielä ensi syksynä muodostuu normaalia isompi 1K-luokka, jota tuetaan mahdollisimman hyvin resurssoiden. Jatkossa luokan maksimi on 24 oppilasta, kuten ala-asteen johtokunta on keväällä lausunut, ja tätä ovat myös päiväkodin johtajat sitoutuneet noudattamaan.

Vuoden päätapahtumamme on Ost och vin, joka järjestetään sen vuoksi, että jaetaan kokemuksia ja hankitaan ajantasaista tietoa kielikylvystä. Ost & Vin on tärkeä foorumi myös yhteyksien ylläpitämiseksi opetushenkilökunnan ja perheiden välillä. Tapahtuma järjestetään noin plus miinus nolla tuloksella. Tervetuloa mukaan toimintaan kielikylvyn hyväksi!

Elisa Sihvola, Lauttasaaren kilikylpy-yhdistyksen puheenjohtaja

Esitetty Ost & Vin -illassa 24.10.2019