Kielikylpy-yhdistys haluaa nostaa viestinnässään esiin sitä upeaa työtä, jota kielikylpyopetuksen parissa Lauttasaaressa tehdään. Pyysimme päiväkoteja ja koululuokkia kertomaan kuulumisiaan tekstein ja kuvin ja välittämään samalla inspiraatioita kollegoillekin. Me kielikylvystä kiinnostuneet pääsemme kurkistamaan ruotsinkielisen opetuksen arkeen kielikylpypolun eri vaiheissa.

5K-luokka on totutellut uuteen arkeen Vattuniemen ala-asteella

Tällä kertaa Kielikylpy näkyväksi -sarjassa kuullaan Lauttasaaren ala-asteen koulun 5K-luokan kuulumisia. Opettaja Annette Wasenius kertoo, että syksy on ollut hektinen, mihin on osaltaan vaikuttanut Myllykallion koulurakennuksen peruskorjaus.

“Olemme väistössä Vattuniemen koulutalossa yhdessä muiden 5. luokkien sekä 6. luokkien kanssa. Arkea ovat rytmittäneet käsipesut useasti päivässä sekä siirtymiset tilapäisille välituntipihoille kahdesti päivässä. Koulun alun ensimmäiset viikot olivatkin melkoista sekamelskaa, kun piti muistaa mille pihalle ja mihin aikaan oltiin kulloinkin menossa. Nyt on arki asettunut uomiinsa.”

Varmasti moni meistä jakaa nämä tuntemukset epidemian keskellä elämisestä:  “Tuntuu, että nyt on keretty opiskella vähemmän johtuen tästä vallitsevasta koronatilanteesta ja sen tuomista arjen haasteista, mutta ehkä se on vain tunne.”

Minä ihmisenä -ilmiötä tarkastellaan tieteen, sanaston ja taiteen tekemisen keinoin

Perusjuttujen opiskelemisen lisäksi on 5K-luokka vieraillut virtuaalisesti Skansenilla, “jossa Martin Hammarsten kertoi meille kotieläimistä ja kierrätti videolla kuvaten ympäri Skansenia.” Virtuaalivierailun tarjosi Svenska nu-hanke.

Viidennellä luokalla vuoden teemoja ovat ihminen, Eurooppa, Antiikin Kreikka ja Rooma sekä Egypti. Syksyn ensimmäisenä ilmiöpäivänä aloitettiin ihmisteema ja siitä on muutama kuva ohessa. “Tarkoituksena on opetella ihmisestä paljon eri asioita itsenäisesti työskennellen tutkien ja testaten, tietoa etsien ja oppien, myös taidetta tehden.”

Kummiluokkatoiminta on käynnistynyt ulkoillen

On ilahduttavaa, että Lauttasaaren ala-asteen koulun kummiluokkatoiminta jatkuu huolimatta siitä, että kummeina toimivat 5-luokkalaiset sijaitsevat eri koulussa kuin ekaluokkalaiset.

Tapaamiset aloitetiin ulkoleikkitreffien merkeissä. “Hienosti osasivat 5K:n oppilaat huomioida 1K-luokkalaiset; kuten jo eräs oppilaani huomautti, että ”hei, kyllä me osataan, kun mekin ollaan oltu pieniä ja samassa tilanteessa.” Minä opettajana kun vähän etukäteen murehdin, että eivät sitten vaan leiki liian rajusti pienten kanssa. Päätimme nimittäin leikkiä pienemmissä ryhmissä, koska meitä oli paikalla 51!

Leikit sujuivat hyvin ja suunnittelemme jo uusia treffejä”, kertoo Annette Wasenius.